Városunk bemutatása az új kollégistáinknak

Kollégiumunk 9. osztályos tanulóinak szokás szerint bemutatjuk szeptember elején városunkat, hogy tájékozódjanak Szent Márton városának jelentős történelmi múltjáról és jelenlegi intézményeiről. Több csoportban felosztva indultunk az idei évben is a kollégiumi könyvtárból való gyülekző után a város felfedezésére.

Utunk a Fő tér környékén és a Fő téren átvezetett. Az MMIK parkolóján keresztül haladva az orvosi rendelőt tekintettük meg, majd a Kossuth Lajos utcában a főpostához kanyarodtunk. Innét utunk a Városháza elé vezetett, mely előtt a jellegzetes római polgárok szobránál csoportképet készítettünk. Szombathely múltjához szorosan hozzátartozik az Iseum, mely előtt az ókori Borostyánkő út haladt egykor,
szomszédságában a város polgárainak összefogásából a hetvenes években épült Képtár, valamint a vele szemben álló egykori Zsinagóga épülete és a Zeneiskola. Ezeket mind érintettük sétánkon. Utunkat vissza a Főtérre folytattuk és a Szent Háromság szobrot és a szemben lévő gyógyszertárat megtekintve a Püspöki palotához és a Nagytemplomhoz jöttünk, melynek kapuján megcsodáltuk a város szülöttének, Szent Mártonnak az élettörténetét, valamint a mártírhalált halt fiatal papnak Brenner
Jánosnak az arcképét, akit Boldoggá avattak 2018-ban. Nagy örömömre szolgált, hogy az egyik fiú éppen János Atya szolgálati helyének közeléből érkezett és ismerte történetét.

Az egykori Romkerten átvezető sétányon hazafelé vettük utunkat a kollégiumba, útközben megcsodáltuk még az egykori császári palota mozaikjait és a középkori vár lakótornyának falmaradványait.
Tanulóink sok új élménnyel gazdagodva értek vissza kollégiumunkba.