Színházban voltunk…

2022. március 2-án a kollégiumunkból 33-an vettünk részt a Pál utcai fiúk című zenés színházi előadáson, amely Molnár Ferenc azonos című regénye nyomán készült Dés László – Geszti Péter – Grecsó Krisztián átírása alapján. Az ősbemutató a Vígszinházban volt 2016-ban. Az előadást azóta is telt házzal játsszák. Ezúttal a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán bukkantak fel Nemecsekék.

A Pál utcai fiúk és bandáik története valójában a felnőtt társadalom kicsinyített megjelenítése, ahol éppúgy a területért és mindenekelőtt a hatalomért folyik a harc, mint a való világban. Boka, a tábornok, a Pál utcaiak vezére valódi tekintélyt vívott ki magának a többiek szemében. A csapat többi tagja valamennyien kapitányok, hadnagyok és főhadnagyok, kivéve a gyenge, cingár Nemecseket, aki az egyetlen közlegény. A darab végén éppen ő lesz az, aki hősi helytállásával összekovácsolja a csapatot, sőt ellenfeleik, mindenekelőtt Áts Feri tiszteletét is elnyeri.

Számunkra ez az élmény felejthetetlen volt. A színészeken látszódott a maximális beleélés. A betétdalok fülbemászóak voltak, különösen a „Mi vagyunk a grund” című dal. A darab több kérdést vet fel. Szól a hűségről, a becsületről, a hősiességről, a bizalomról, az összefogásról, az áldozatvállalásról, ugyanakkor az árulásról is. A darab tanulsága, hogy még az ellenségek között is lehet megbékélés és megbocsájtás.